Meer over zoönosen


Zoönosen komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina staan artikelen die te maken hebben zoönosen.


Artikel: zoönosen voorkomen


Na de Q-koortsuitbraak is er meer aandacht bij dierhouders en erfbetreders voor zoönosen. In dit artikel in het Vakblad voor Veehouder en Veearts beschrijft Ans van Lier, arts maatschappij en gezondheid infectieziektebestrijding bij de GGD regio Utrecht, hoe je ziek kunt worden van zoönosen, wat je kunt laten en wat je kunt doen om overdracht van zoönosen te voorkomen.


Artikel: ziek van onze dieren


Geitengriep, hondsdolheid, gekkekoeienziekte, vogelgriep, papegaaienziekte: dieren kunnen mensen ziek maken. Doodziek zelfs. Lees het artikel in De Stentor van 18 januari 2014.


Handen wassen na bezoek kinderboerderij


Handen wassen na een bezoek aan de kinderboerderij is belangrijk om verspreiding van zoönosen te voorkomen. Toch doet slechts 45% van de bezoekers dat. Judith Klomp, arts infectieziektebestrijding bij GGD Noord- en Oost-Gelderland, onderzocht welke kenmerken invloed hebben op het handenwasgedrag van bezoekers. Zij won hiervoor de KAMG stimuleringsprijs. Lees haar publicatie


E-learningmodule over zoönosen


Alfons Olde Loohuis, huisarts en universitair docent op de huisartsenopleiding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog, parasitoloog en lector Diergezonheid aan de HAS in 's-Hertogenbosch hebben een e-learning module voor huisartsen over zoönosen gemaakt.

Het is onmogelijk om volledig te zijn in een korte nascholing. Daarom behandelen de auteurs in deze e-learning module vijf zoönosen (Q-koorts, leptospirose, toxoplasmose, toxocarose en psittacose) die de klinische, epidemiologische en pathofysiologische ins- en outs van zoönosen goed illustreren.